Povratak

Aleja glagoljaša

Aleja glagoljaša nalazi se na cesti od Roča do Huma i najvažniji je spomenik posvećen glagoljaštvu. Podignuto je 11 zasebnih spomenika koji svjedoče o glagoljskoj književnosti.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Aleja glagoljaša najvažniji je spomenik podignut glagoljašima i glagoljaštvu, a proteže se uz cestu od Roča do Huma. Aleja je projekt Čakavskog sabora čiji je idejni začetnik bio Zvane Črnja, a osmislili su je profesor Josip Bratulić i kipar Želimir Janeš. Nastajala je od 1977. do 1985. godine, a svjedoči o središtima hrvatske srednjovjekovne glagoljske književnosti na području Istre upućujući na slavenske korijene te na ovdašnju pismenost i njezin kontinuitet od 9. stoljeća do danas.
Na cesti se nalazi 11 pojedinačnih spomenika, a prvi u nizu, podno Roča, je Stup Čakavskog sabora skulptura u obliku glagoljskog slova S koje simbolizira prvo slavensko pismo i početke slavenske pismenosti. Nakon njega s lijeve i desne strane ceste, sve do humskih gradskih vratiju, nižu se preostalih deset spomenika, Stol Ćirila i Metoda, Sijelo Klimenta Ohridskog, Glagoljski lapidarij, Klanac hrvatskog Lucidara, Vidikovac Grgura Ninskog, Uspon Istarskog razvoda, Zid hrvatskih protestanata i heretika, Odmorište Žakna Jurija, Spomenik otporu i slobodi te posljednji Vrata Huma.