Povratak

Augustov hram i forum u Puli

Na rimskom Forumu u Puli osim hrama posvećenog Kapitolijskoj trijadi, podignuta su još dva hrama, od kojih je do danas vidljiv samo Augustov hram.

Adresa:

Forum

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+385 (0)52 351 300 info@ami-pula.hr http://www.ami-pula.hr
Forum, središnji trg antičke, a kasnije i srednjovjekovne Pule nalazi se na zapadnoj strani grada, a izgrađen je tijekom 1. stoljeća prije Krista, na za to predviđenom prostoru, s cjelokupnom gradskom upravom. Kao i na svakom rimskom forumu, nalazio se hram posvećen Kapitolijskoj trijadi, Jupiteru, Junoni i Menervi, a na pulskom forumu su se uz središnji, nalazila još dva bočna hrama. U potpunosti je očuvan samo Augustov hram, dok je od drugog vidljiv samo stražnji zid, iskorišten prilikom izgradnje Gradske vijećnice. Drugi se hram naziva Dijaninim, a bio je istog stila i izgleda kao sačuvani Augustov.
Hram izvorno posvećen boginji Romi i caru Augustu, tipična je hramska konstrukcija, nastala između 2. godine prije Krista i 14. godine nakon Krista. Jednostavni četverokut sastoji se od cele, zatvorene prostorije i predvorja koji se otvara prema trgu, a omeđuju ga četiri stupa s prednje i po jedan na bočnim stranama. Stupovi su mramorni, a završavaju s korintskim kapitelima. Ponad stupova i zida cele postavljen je trodijelni arhitrav iznad kojeg je bogato ukrašen friz. Arhitrav s prednje strane, okrenute trgu, nosi natpis ROMAE ET AVGUSTO CAESARI DIVI FILIO PATRI PATRIAE (Romi i Augustu, sinu božanskog Cezara, ocu domovine) prema kojem je i izvršena datacija hrama. Iznad njega položen je trokutasti zabat s okruglim medaljonom. Augustov hram je prekrasan primjer ranocarskog rimskog graditeljstva, a dekoracija ukazuje na kasnohelenistički utjecaj.
Tijekom svoje povijesti hram je mijenjao svoju izvornu funkciju pa je služio kao kršćanska crkva i spremište žita. U 19. stoljeću pretvoren je u muzej kamenih spomenika sve do bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata kada je gotovo u potpunosti uništen. Rekonstrukcija je izvršena od 1945. do 1947. godine, a danas ponovno ima funkciju lapidarija.