Povratak

Betiga

Betiga je bila gusto naseljeno od antike sve do ranog srednjeg vijeka. U rimskom razdoblju izgrađeno je nekoliko ladanjskih vila, ali i ranokršćanska crkva Sv. Agneze.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kako doći:

Betiga, naselje na Vodnjanštini, 20 km sjeverozapadno od Pule i 1km sjeveroistočno od turistističkog naselja Barbarige.

Betiga je naselje kilometar sjeveroistočno od turističkog naselja Barbarige, gotovo pripojeno Peroju. Bila je gusto naseljena od antike pa sve do ranoga srednjeg vijeka, o čemu svjedoče brojni ostaci, a u okolici su i neistražene pretpovijesne gomile.
Rimsko naselje Betiga nastajalo je od 1. do 5. stoljeća, a u tom je razdoblju izgrađeno nekoliko ladanjskih vila. U mjestu su i ostaci ranokršćanske crkve Svete Agneze, ali su najzanimljiviji arheološki obrisi samostana Svetog Andrije kilometar zapadno od naselja. Kompleks je potpuno istražen, a jezgru mu čini trolisna kapela s početka 5. stoljeća, gdje je sačuvan višebojni podni mozaik. Kapela u prvoj polovici istoga stoljeća postaje oltarni prostor ugrađen u trobrodnu baziliku, u čijem je srednjem brodu sačuvan dio jednakog mozaika. U drugoj polovici 5. stoljeća uz crkvu je dograđen samostan, dva stoljeća kasnije krstionica, a u 8. stoljeću i grobna kapela. Kompleks je napušten u 13. stoljeću i od tada je polako propadao.