Povratak

Biskupova kula

Muzej grada Umaga smješten je u srednjovjekovnoj kuli poznatoj pod nazivom Biskupova kula. Datira se na prijelaz s 13. na 14. stoljeće, a bila dio fortifikacijskog sustava.

Adresa:

Trg sv. Martina 1

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+385 (0)52 720 386 muzej.grada.umaga@pu.t-com.hr http://www.mgu-mcu.hr
Na zapadnom kraju poluotoka, u povijesnoj jezgri Umaga, nalazi se četvrtasta zatvorena zgrada, nekada fortifikacijska građevina, a danas Muzej grada Umaga. Srednjovjekovna kula, poznata i kao biskupova kula, nastala je na prijelazu iz 13. u 14. stoljeće, a upravo se nju smatra najstarijom građevinom u gradu. Izvorno je služila kao utvrda za obranu s mora, a za nju se još mogu vidjeti dijelovi gradskih bedema. Svoj sadašnji izgled dobiva u 19. stoljeću, kada se gradi krov koji zamjenjuje dotadašnji obrambeni prsobran.
Biskupova kula trokatnica je čije su etaže povezane širokim unutarnjim stubištem, a jedino je prizemlje odijeljeno zasebnim ulazom. Danas se u prizemlju nalazi lapidarij, zbirka kamenih spomenika, koja nažalost, zbog tehničkih uvjeta nije otvorena javnosti. Na drugom je katu stalni postav muzeja, dok se na prvom održavaju privremene izložbe, bilo likovne bilo povijesno-arheološke.