Povratak

Carpacciova kuća i trg u Kopru

Carpacciov trg u Kopru ukrašen je Justininim stupom i bunarom u obliku kapitela, a na njemu se nalazi i istoimena kuća. Prema predaji ondje je rođen i slikar Vittore Carpaccio.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kako doći:

S Titova trga krećući se Kidričevom ulicom spustimo se pored Regionalnog muzeja Kopar (palače Belgramoni-Tacco) na lijevoj strani, palače Totto ex Gavardo na desnoj strani te sve do Carpacciova trga.

Smješten iza skladišta Sv. Marka, nalazi se Carpacciov trg, a na njemu Justinin stup nastao 1572. godine. Stup je ukrašen koparskim grbom postavljenim u znak pobjede kod Lepanta u kojoj je sudjelovala i koparska galija. U istoj osi kao i Justinin stup nalazi se bunar iz sredine 15. stoljeća u obliku kapitela. Bunar je dopremljen iz Venecije, a na Carpacciov trg postavljen tek 1935. Na trgu je, na broju 6, smještena je mletačko-gotička stambena dvokatnica iz 14. stoljeća, poznata pod nazivom Carpacciova kuća. Iako predaja govori da je u njoj rođen mletački slikar Vittore Carpaccio, čini se ipak da je u kući živio Vittoreov sin Benedetto Carpaccio koji ondje boravi do polovice 16. stoljeća. Prekrasni primjer gotičke arhitekture koju krase gotički prozori na gornjem katu dvokatnice, današnji izgled duguje temeljitoj obnovi iz 1935. i 1955. godine.