Povratak

Crkva sv. Foške u Peroju

Crkva sv. Foške u Peroju trobrodna je bazilika, a sačuvano benediktinsko slikarstvo vjerojatno je najmonumentalniji primjer romaničkog zidnog slikarstva u Hrvatskoj.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+ 385 (0)52 511 420

Kako doći:

Batvači i crkva sv. Foške nalaze se na lokalnoj cesti Peroj – Golubovo. Crkva je u polju, na osami, četiri kilometra sjeverozapadno od Peroja i četiri kilometra jugoistočno od turističkog naselja Barbariga.

Napomena:

Crkva Sv. Foške može se posjetiti subotom i nedjeljom od 14:00 -17:30. Sveta misa je svaku prvu nedjelju u mjesecu u 17:00 sati. Ulaz u crkvu se naplaćuje 20,00 kn po osobi. Grupe se mogu najaviti na telefon 511420

Crkva sv. Foške trobrodna je bazilika s tri upisane apside te iako se dugo smatrala ranosrednjovjekovnom građevinom, novija istraživanja datiraju je u kraj 11. ili početak 12. stoljeća.
Zidne slike sv. Foške iz prve polovice 12. stoljeća oslikao je vrsni autor, prema svemu sudeći, majstor iz sjeverne Italije. Sačuvano benediktinsko slikarstvo vjerojatno je najmonumentalniji primjer romaničkog zidnog slikarstva u Hrvatskoj. No, zidna slika u sv. Foški zapravo nije freska jer naslikana je na suhu žbuku tehnikom tempere ili polutempere. Ova je tehnika korištena u zidnom slikarstvu srednjeg vijeka, bojama koje su, uz vapno, sadržavale i organsko vezivo, najvjerojatnije jaje. U glavnoj apsidi su fragmenti kompozicije Bogorodice s Kristom u krilu okružene anđelima, a nad trijumfalnim lukom reprezentativan je i monumentalan prikaz uzašašća. Simetrična kompozicija postavljena je točno po sredini iznad glavne apside i oltara s frontalnim Kristovim likom koji sjedi na prijestolju optočenom dragim kamenjem, a okružen je mandorlom koju nose četiri anđela. Ispod njih su apostoli koji zamišljeno i u čuđenju promatraju Kristovo uzašašće na nebo.