Povratak

Crkva sv. Helene u Gračišću kraj Divača

Na freskama crkve sv. Helene isprepliću se kršćanske i profane teme pa se uz kristološki ciklus pojavljuju i prikazi iz Ezopovih basni.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+ 386 (0)5 763 26 80

Kako doći:

Gradišče je na staroj cesti Kopar – Črni kal – Kozina – Divača – Gradišče. 

Napomena:

Ključ je kod gospodina Ivana Bernetiča, Gradišče 1, T. + 386 5 763 26 80

Crkva sv. Helene u Gračišću zemljopisno ne pripada Istri, već slovenskom Krasu, no kulturološki je ona njezin sastavni dio. U njoj su freske Ivana iz Kastva, kasnogotičkog istarskog slikara koji se školovao u alpskom kulturnom krugu, najvjerojatnije u Koruškoj. Ovo je jedan od najtoplijih crkvenih interijera, koji stanovništvo brižno čuva i održava, svjesno njegove vrijednosti. 
Cijelom dužinom crkva je gotičkog postanja, jednobrodna, s izduženim, nepravilnim peterostranim svetištem nadsvođenim rebrasto-zvjezdastim svodom. Datirana još u 14. stoljeće, baroknom je adaptacijom povišen brod crkve te objedinjen sa svetištem jedinstvenim krovom od škrila. Na pročelju je dozidana masivna preslica s dva otvora za zvona i minijaturna lopica koja počiva na dva stupa. U skromnom inventaru ističu se kvalitetne gotičke freske. Na sjevernom zidu dugačka kolona Pohoda i Poklonstva kraljeva s brojnim svečano odjevenim likovima i ukrašenim konjima oslikava dvorsko blještavilo vremena u kojemu je nastala. Prizor je obogaćen mnoštvom scena iz basni, poput borbe divljeg čovjeka i medvjeda te Ezopove pripovijesti o lisici i rodi. 
Ostatak slikarija u dva registra na zapadnom i južnom zidu predstavljaju scene Muke Kristove. I tu su prikazana tri kralja koja jezde k Betlehemu, lijevo je Opraštanje od Heroda, a u donjem pojasu brojni su narativni detalji i prizori iz životinjskog svijeta. Kristova pasija počinje na zapadnom zidu, s prizorom ulaska u Jeruzalem, dok Posljednja večera, koja se nalazi na lijevoj strani, je uništena.