Povratak

Crkva Sv. Jakova u Bačvi

Romanička crkva Sv. Jakova u Bačvi u svojoj unutrašnjosti krije zadivljujuće oslikane zidove.

Adresa:

Bačva 1

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+ 385 (0)52 449 291

Kako doći:

Selo Bačva nalazi se tri kilometra južno od Višnjana, mjesta desetak kilometara sjeveroistočno od Poreča. Crkva sv. Jakova na samom je ulazu u selo.

Napomena:

Ključ se nalazi u prvoj kući do crkve.

U mjestašcu Bačva, južno od Višnjana smjestila se jednobrodna crkva sv. Jakova. Pitoresknost crkve s upisanom apsidom pojačava gotička preslica s otvorom za dva zvona. Sagrađena je u 12. stoljeću u romaničkom stilu, a jednostavnost crkve krase freske nastale u 16. stoljeću kojima je dekorirana njezina unutrašnjost. Otkrivene i restaurirane još 1913. godine, freske na zidovima crkve prikazuju kristološki ciklus, dok je na trijumfalnom luku Navještenje, a u samom vrhu apside prikazan je Bog Otac.  
Neke od njih oslikao je znameniti slikar Dominik iz Udina čija se ostvarenja mogu vidjeti u više istarskih crkava, a radovi njegove radionica mogu se raspoznati po karakterističnim detaljima, kao što su ornamentalni uzorci, korištenje narančaste dvoprute trake kao bordure te mramorizacija u donjim dijelovima oslika.
Talent je najuočljiviji pri slikanju većih likova, poput Boga Oca uskovitlane draperije ili lik mladolikog sv. Juraja u suvremenoj odjeći 16. st. Iz ikonografskog prikaza posebno se ističe simbolično viđenje Sv. Nedjelje, čiji su prikazi likova bliski  talijanskoj visokoj renesansi. Ženski lik Sv. Nedjelje kazuje o poštivanju nedjeljnog odmora, priču koju je stvorila pučka teologija kasnog srednjeg vijeka, tako što se u njezinom podnožju nalaze alati kojima je zabranjeno raditi nedjeljom. Ispod danas vidljivih nalazi se i stariji sloj fresaka s ornamentalnim prikazima koji je najvjerojatnije nastao tijekom romaničkog razdoblja.
Osim u crkvi Sv. Antuna, i u župna crkva sv. Marije Karmelske imala je freske, a iako nisu očuvane, u luneti nad portalom sačuvani su ostaci žbuke s ugrebanim aureolama Bogorodice s djetetom. Da je unutrašnjost crkve bila ukrašena kvalitetnim gotičkim zidnim slikama, svjedoče nam i neznatni fragmenti na zapadnom i južnom zidu crkve.