Povratak

Crkva sv. Stjepana u Zanigradu

Crvena i žuti oker, kao i pastelne zelene boje prevladavaju na zanigradskim freskama s početka 15. stoljeća, do danas očuvane samo u brodu crkve.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+ 386 (0)5 659 00

Kako doći:

Zanigrad je na staroj cesti Kopar – Dekani – Rižana – Hrastovlje – Zanigrad.

Napomena:

Ključ crkve nalazi se u Župnom uredu Predloka, kod velečasnog Milana Stepana, T. + 386 5 659 00 50.

Crkva je potpuno u stilu istarske romaničke tradicije, sastavljena iz dugog, ravno pokrivenog broda i polukružno nadsvođenoga oltarnog prostora. Na sjevernom dijelu zapadne fasade dozidan joj je zvonik 1521. godine, a posvećena je sv. Stjepanu. 
Nekoć je crkva u cijelosti bila oslikana kako po zidovima broda, tako i u prezbiteriju, gdje su freske u potpunosti propale, dok su u brodskom dijelu na brojnim mjestima uništene. Na južnom zidu, nižu se prizori iz svetačkih legendi: Kamenovanje sv. Stjepana, Sv. Juraj ubija zmaja i Sv. Nedjelja, dok su na sjevernom sačuvane scene Mučenja sv. Lovre i Poklonstva kraljeva. Na zapadnom zidu anđeli trubeći pozivaju mrtve da se ustanu iz grobova i sa živima pristupe Kristu na posljednji sud, Krist je u sredini prizora, nad ulaznim vratima, sjedi u mandorli okruženoj anđelima, s mačem u desnici.
Scene su razigrane vijugavim linijama draperija i geoloških dijelova prirode, a boje koje prevladavaju su crvena i žuti oker, među kojima zabljeskuju vapnene bjeline tijela. Uz njih se nenametljivo pojavljuju i pastelne zelene boje. 
Freske datiraju u početak 15. st, a zbog oblika arhitekture utjecaji im se pronalaze u padovanskom slikarstvu trečenta, dok se tipologija likova s visokim čelom smatra karakterističnom za talijansku regiju Furlaniju. Zajednički elementi poput bordura i velarija, detalja arhitekture, ali i likova i vojne opreme povezuju freske iz Sv. Stjepana s onima u Sv. Silvestru nedaleko Oprtlja.