Povratak

Feštinsko kraljevstvo

Špilja Feštinsko kraljevstvo smještena je u srcu Istre, nedaleko Žminja, tijekom povijesti je često devastirana dok je danas njezina čudesna unutrašnjost uređena za posjete.

Adresa:

Mužini 15

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Špilja nazvana Feštinsko kraljevstvo smještena je u srcu Istre, nedaleko Žminja odnosno sela Feštini. Ime dobiva po anegdoti prema kojoj su se sva djeca iz okolnih sela okupljala i odlazila igrati u špilju, a kada bi ih odrasli upitali gdje su bili odgovorili bi: u kraljevstvu. Tako je nastalo Feštinsko kraljevstvo.  
Otkrivena je tridesetih godina prošlog stoljeća tijekom sadnje vinove loze, kada je kramp propao u zemlju stvorivši rupu koju je bilo nemoguće zatrpati. Nakon Drugog svjetskog rata je zatrpana, a tek je osamdesetih ponovno otkrivena. U povijesti podosta devastirana, kada su nesavjesni posjetitelji otkidali i odnosili špiljske ukrase. Kako bi se to spriječilo, unutrašnjost špilje je uređena sigurnim stazama duljine stotinjak metara. 
Špilja obiluje prekrasnim sigastim oblicima među kojima i lako prepoznatljivi oblici poput čarobnjakovog šešira, kule babilonske i ogromna šišmiševa krila neobično prekrivena ogrankom korijena vinove loze koja se napaja vodom sa špiljskog dna.