Povratak

Gradska vijećnica u Puli

Kroz svoju dugu povijest Gradska palača nije mijenjala ulogu, a sagrađena je na ostacima rimskog hrama čiji su dijelovi još uvijek vidljivi.

Adresa:

Forum 1

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+ 385 (0)52 371 714 info@pula.hr http://www.pula.hr
Pulska Gradska palača jedna je među rijetko sačuvanim starim zdanjima grada, koju ističe izuzetna arhitektura. Njezina jezgra potječe iz 1295. godine, iz vremena kada je Pula bila slobodna gradska općina, a u njoj se nalazilo sjedište gradske samouprave. Kroz dugu povijest Gradska palača nije mijenjala svoju ulogu pa je tako za Mletačke uprave bila sjedište kneza i providura, kasnije i do danas sjedište gradonačelnika.
Sama je palača sagrađena na ostacima drugog forumskog rimskog hrama čiji se dijelovi još vide i ugrađeni su u njeno začelje. Iako zgrada leži na antičkim temeljima, nadograđivana je tijekom više stoljeća, a najveće su se promjene zbile od 10. do 16. Natpis s godinom datacije, 1295., ugrađen je u sjeverno pročelje koje je bilo obnovljeno u 16. stoljeću, a godina vjerojatno označava prvu temeljitu rekonstrukciju i nadogradnju.
Na istočnom zidu isprepliću su stilovi romaničkog i gotilčkog razdoblja, što su ujedno i najstarije faze graditeljskog razvitka. No na građevini, pogotovo na njezinim uglovima, raspoznaje se renesansna skulptura Telamona i Sirene, kao i stupovi, a prozori u baroknom stilu, najmlađi su arhitektonski elementi na palači. Stalne pregradnje i nadogradnje, dovele su do nastanka građevine koja predstavlja iznimni spoj arhitektonskih stilova od romanike do baroka. Iako je stoljećima bila zapuštana, danas je u potpunosti restaurirana.