Povratak

Hotel Riviera

Hotel Riviera sagrađen je 1908. godine kao neobarokno zdanje sa secesijskom dekoracijom. Riviera je dugi niz godina slovila i kao najpopularniji hotel u Puli.

Adresa:

Splitska ulica 1

Pogledaj na mapi

Izgrađen na izvrsnoj poziciji, između Arene, željezničkog kolodvora i brodskog gata, hotel Riviera, nekad poznat i pod imenom Grand Hotel Riviera. Sagrađen je 1908. godine, a dugi je niz godina slovio kao jedan od najpopularnijih hotela u Puli. Izvrsna ponuda hotela od bečke kuhinje, koncertne dvorane, kavane, frizerskog salona i poštanskih usluga kao i drugih sadržaja i pogodnosti jamčila je dolazak brojnih svjetski poznatih imena poput bečkog baruna Egona Maratta Stummera, princa od Lichtensteina ili grofice Bathyany.
Neobarokno zdanje s bogatom secesijskom dekoracijom dao je izgraditi isti investitor, Österreichische Riviera, koji je podigao i hotel Palace u Poreču 1910. godine. Veličanstvena građevina na glavnom pročelju ima istakom naglašene kutove, a bogata dekoracija pročelja dodatno naglašava monumentalnost građevine. Između prizemlja i prvog kata, duž cijele dužine pročelja nalazi se balkon, drugi i treći kat povezuje pet polustupova, a između trećeg i četvrtog kata ponovno se nalazi balkon s kamenom balustradom. Uglovi građevine, poput kula, posebno su dekorirani, pa tako svaki kat ima balkone, koji su na prvom katu dodatno ukrašeni četirima stupova. Posljednja etaža ima ovalni prozor, a ponad njega je kupola koja zaokružuje ugaone istake.