Povratak

Hrastovlje

Crkva Sv. Trojstva u Hrastovlju, nalazila se iznad naselja, a budući da je bila najdragocjenija zgrada i utočište lokalnom stanovništvu, bila je opasana bedemima.

Adresa:

Hrastovlje, 6275 Črni Kal

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+ 386 31 432 231 tic@koper.si

Kako doći:

Na staroj cesti Kopar – Črni Kal, nekoliko kilometara prije Črnoga Kala, u Krnici, skrene se za Predloku, zatim Brezovicu, Podpeč i Hrastovlje, ili Kopar – Dekani – Rižana – Hrastovlje.

Automobilom krenemo iz Kopra županijskom cestom do Bertoka. Na prvom kružnom toku skrenemo lijevo, a na sljedećem kružnom toku desno. Iz Bertoka nastavljamo put prema talijanskoj granici. Na velikom kružnom toku kod Dekana skrenemo lijevo u smjeru Dekana. Nastavljamo put županijskom cestom kroz sela Dekani, Cepki i Rižana. Odmah nakon sela Rižane skrenemo desno prema Buzetu. Cestu pratimo kroz naselje Kortine i nastavljamo put do raskrižja koje vodi lijevo do Hrastovlja. Skrenemo lijevo na tom raskrižju i nakon nekoliko kilometara dođemo u Hrastovlje.

Napomena:

Posjet unutrašnjosti zidina i crkvi moguć je uz najavu gospođi Rozani Rihter, T. + 386 31 432 231

Na krškoj je uzvisini, od davnina prirodno utočište lokalnom življu, iznad naselja poznata crkva Sv. Trojstva. Kapela je kao najdragocjenija i jedina zidana zgrada nekoć bila opasana drvenim bedemom, gdje su se seljani sklanjali pred vojskom i pljačkašima vjerujući u Božju zaštitu. Unutrašnjost zvonika crkve, preuređena drvenim pregradama, često je služila i kao žitnica. Mala hrastovljanska crkva nije bila dovoljno utvrđena pa je oko nje podignut kameni bedem s dvije stražarske kule. Usprkos započetom povezivanju bedema zbog napada Turaka, dovršen je tek nakon žešćih upada pljačkaša, obično nezaposlenih vojnih skupina koje su se nakon rata smucale po pokrajini. Selo je bilo posjed njemačkih feudalaca, a nakon prvog austrijsko-mletačkog rata postalo je područje o kojem se odlučivalo na mirovnom procesu. U vrijeme obnove bedema u 16. stoljeću Hrastovlje je u posjedu kranjske plemićke obitelji Neuhaus, a već 1589. godine obrambeni zid  je opisan kao oštećen s potrebitim popravcima. Hrastovlje je od obitelji Neuhaus otkupio liječnik Leandro iz koparske obitelji Zarotti koji je obavljao službu sanitetskog nadzornika o čemu govori kamenit natpis na portalu crkve. Zanimljiv podatak čini zapis Naldinija, koji je očito jako cijenio koparske plemiće, a u kojem je zapisano da je liječnik hrastovljanski posjed otkupio zlatnim novcem.