Povratak

Kaštel Črni Kal

Črnokalska utvrda spominje se već u 11. stoljeću, a osim odmorišta za trgovce i putnike, bila je i mjesto skoba Habsurgovaca i Mlečana za prevlast nad Koprom.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kako doći:

Iz Kopra autocestom vozimo u smjeru Črnoga Kala/Ljubljane. Kada ugledamo označenu tablu za Črni Kal/Socerb, desno se isključimo iz autoceste. Za Socerb skrenemo desno i slijedimo table, za Črni Kal skrenemo lijevo.

Ostaci utvrde nad Črnim kalom, koje domicilno stanovništvo naziva Grad ili stari grad, nalaze se na tridesetak metara visokoj stijeni nekada dostupnoj samo preko četiri metra dugoga pokretnog mosta. Smješten na prometnom putu dolinom Rižane prema Klancu između jadranske obale i unutrašnjosti, na granici mletačkoga i habsburškog interesa, Črni Kal spominje se već u 11. st.
Nakon rata s Trstom, kao i cjelokupni obrambeni kompleks, uključujući i Črni Kal, pripao je koparskoj komuni. Črni Kal bio je odmorištem trgovaca i putnika u gostionicama s prihvatljivim cijenama, ali i mjesto sukoba za prevlast Kopra, Habsburgovaca te napada uskoka. Črnokalska utvrda, Mlečanima, strateški nije bila toliko važna kao Socerb pa su lakše podnijeli poraz od habsburškog vojskovođe Krste Frankopana te njeno osvajanje nakon napada na okolicu mletačkog Kopra, a u to su vrijeme pristaše cara opustošile črnokalsku utvrdu. Črni Kal, nadzirući cijelu dolinu, u Uskočkom je ratu uz Socerb, predstavljao glavnu točku iz koje su habsburški vojnici nadirali na neprijatelja. Razdoblje od početka 15. do prve polovice 17. stoljeća obilježeno je i čestim pljačkaškim pohodima, zato je pod črnokalskom utvrdom uređen nedostupan tabor, u kojem je okolno stanovništvo pohranjivalo imovinu.
Črnokalska je stijena danas omiljena među alpinistima. Ljubiteljima penjanja nudi smjerove različitih težina i dužina tijekom cijele godine. Znamenitost područja je “kosi toranj” – zvonik crkve sv. Valentina iz 17. st. koji se nagiba zbog urušavanja terena.