Povratak

Kaštel Podpeč

Podpečki kaštel najprepoznatljiviji je zbog kružne kule s renesansnim arhitekturnim elementima poput vijenca ili otvora za topove, a najpoznatija kuća je Prkičeva hiša.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kako doći:

Automobilom krenemo iz Kopra županijskom cestom do Bertoka. Na prvom kružnom toku skrenemo lijevo, a na sljedećem kružnom toku desno. Iz Bertoka nastavljamo put prema talijanskoj granici. Na velikom kružnom toku kod Dekana skrenemo lijevo u smjeru Dekana. Nastavljamo put županijskom cestom kroz sela Dekani, Cepki i Rižana. Odmah nakon sela Rižane skrenemo desno prema Buzetu. Cestu pratimo kroz naselje Kortine sve do raskrižja prije manjeg mosta, gdje skrenemo lijevo prema Ljubljani. Pratimo cestu i na prvom raskrižju skrenemo desno i pratimo cestu koja nas vodi kroz Predloku, Loku, Bezovicu, sve do Podpeča.

Napomena:

Do utvrde vodi označen i djelomice siguran planinski put (10 minuta hoda). Posjet kuli moguć je uz dogovor sa Zavodom za kulturnu baštinu Piran.

Mjesto se razvilo u zaleđu Kopra, nad dolinom rijeke Rižane. Najstarija prepoznatljiva gradnja je kružna kula iz 11. stoljeća, a iako se u prvi mah čini malena i nedorasla obrani, izvrsno je postavljena na liticu, što je značilo kontrolu doline sve do Trsta. Podpeč je svojevrsna posebnost budući da je riječ o povezanosti kule-skloništa i jamskog tabora s pitkom vodom, a gdje je obrana bila organizirana u dvije etaže. Kao i svi tabori u Istri, i ta je jama bila zazidana.
Kula u Podpeči djelo je izučenog kamenoklesara jer konzolni renesansni vijenac, posebni puščani otvori za topove i drugi arhitekturni elementi dokazuju majstorstvo i iskustvo graditelja. Ulaz u kulu bio je povišen i tako teže dostupan osvajačima. Mjesto se značajnije obnavlja i širi u 15. stoljeću, kada se gradi i Prkičeva hiša, najpoznatija kuća sagrađena za lokalno svećenstvo, a koju grade majstori Andrej i Benko iz Sočerge. Tada se formira i mali trg s izvorom pitke vode te prizemnice i jednokatnice uz glavnu ulicu, a uz crkvu sv. Helene razvilo se mjesno groblje. Veliku gotičku građevinu s dubokim svetišnim prostorom oslikala je 1489. godine poznata radionica Ivana iz Kastva, o čemu je svjedočio natpis na borduri između prikaza Kristova raspeća i scene Poklonstva kraljeva. Nažalost, do danas je izblijedio.
Iako je mjesto pripalo Veneciji 1535. godine, kula je tek 20-ak godina kasnije uključena u niz utvrda čija je zadaća bila obrana mletačkog dijela Istre. Napadnuto je i spaljeno 1615. godine, što je otjeralo sve preživjele, no unatoč tome, providur je izbjeglicama naredio da se vrate i obnove svoje domove. Danas je ipak Podpeč, uglavnom, pusto mjesto.