Povratak

Kaštel u Socerbu

Socerb je nastao na temeljima ilirske gradine, a u srednjem se vijeku utvrda širi. Zbog odličnog geografskog položaja, nekoć je bio stalna meta u ratovima Mlečana i Tršćana.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kako doći:

Iz Kopra autocestom vozimo u smjeru Črnoga Kala/Ljubljane. Kada ugledamo označenu tablu za Črni Kal/Socerb, desno se isključimo iz autoceste. Za Socerb skrenemo desno i slijedimo table, za Črni Kal skrenemo lijevo.

S pogledom na Tršćanski zaljev utvrda Socerb, nastala na temeljima ilirske gradine,  stoljećima prkosi buri i zubu vremena. Naselje se prvi put spominje 1040. godine a ime je dobilo po zaštitniku Trsta, mučeniku sv. Socerbu (San Servolo). Prema legendi, mladi Socerb se pri obraćanju na kršćanstvo krio u obližnjoj jami (283. ili 284. godine) dok ga tršćanski guverner nije dao usmrtiti.
Nekoć je utvrda nadzirala osjetljivo granično područje i važne prometnice te je bila meta napada i ratovanja Mlečana i Tršćana. U ranom srednjem vijeku širila se prostorima za stanovanje da bi potom postala vojni objekt sa stalnom plaćeničkom vojskom. No, gradski plemići u drugoj polovici 14. st. prestaju s vojnim životom viteza i prelaze na bolje izvore zarade. Nakon mirovnog sporazuma, utvrda se preobrazila u zemljišno gospodarstvo kojem su bili priključeni teritoriji staroga tršćanskog agera i davno oduzeta sela. Bez obzira na poznato vino koje se proizvodilo u obližnjim vinogradima, vlasnici su zapali u dugove te bili primorani prodati posjed. Uslijedili su požari, devastiranje, preprodaje, promjene vlasnika i konačno obnova 1925. godine. Današnji izgled utvrde značajno odstupa od prikaza povjesničara i putopisca Valvasora u Slavi vojvodine Kranjske. Podrobnije opisuje i Svetu jamu, jedinu podzemnu crkvu u svijetu u kojoj se svakog svibnja održava misa u čast spomenutog mučenika.