Povratak

Kuća Tartini

Nekada poznata kao Casa Pizagrua, danas je kuća Tartini i sjedište Zajednice Talijana u Piranu te ujedno i rodno mjesto violinista i skladatelja Giuseppea Tartinija.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kuća Tartini u Piranu, rodno mjesta Giuseppea Tartinija poznatog violinista i skladatelja, smještena je na trgu i predstavlja jednu od najstarijih zgrada koje ga okružuju. Prvo spominjanje zgrade datira u 1384. godinu, a opisana je kao gotička pod nazivom Casa Pizagrua. Kasnije biva preuređena te dostiže svoj današnji, neoklasicistički izgled. Kuća Tartini se obnavljala, a obnova koja je završena 1991. godine otkrila je zanimljive freske unutar zdanja.
Danas je sjedište Zajednice Talijana gdje se održavaju brojne kulturne manifestacije i umjetničke radionice, a ujedno ima i knjižnicu, ostavštinu Diega de Castra. Na prvom katu, otvorena za javnost je spomen soba posvećena Giuseppeu Tartiniju u kojoj se nalaze brojni njegovi osobni predmeti, od kojih su svakako najzanimljiviji posmrtna maska, autoportret Tartinija, njegov testament te brojni spisi, i naravno njegova violina, prekrasna i prestižna Amati.