Povratak

Kuća Veneziana

Kuća Veneziana najbolji je primjer venecijansko-gotičke arhitekture u Piranu. Njezino pročelje crvene boje bogato je ukrašeno arhitektonskim elementima tipičnim za gotiku.

Na uglu ulice IX Corpo i trga Tartini smještena je Kuća Veneziana, prekrasno zdanje venecijanski crvene boje i najbolji primjer venecijanske gotičke arhitekture sačuvane u Piranu. Sagrađena sredinom 15. stoljeća smatra se najstarijom građevinom na trgu, a podigla ju je jedna od najmoćnijih piranskih obitelji, Del Bello.
Pročelje je bogato ukrašeno arhitektonskim elementima i ukrasnima, odnosno reljefima izrađenim u kamenu tipične za venecijansku gotiku. Na glavnom pročelju, onom okrenutom prema trgu Tartini, prvi kat krasi gotička trifora sa šiljastim prozorskim završecima i zupčastom dekoracijom također karakterističnom za onodobnu gradnju. Između šiljastih završetaka nalaze se reljefne kamene rozete. Osim trifore kat ima i veličanstveni kutni baklon, s kamenom balustradom. Balustrada se sačinjena od tankih stupova koji završavaju s kapitelima u obliku košara, a ploča iznad nje, na uglovima i u sredini je ukrašena ljudskim glavama u punoj plastici. Na samom kutu zgrade postavljen je još jedan ljudska glava, ovdje kao kameni reljef. 
Drugi kat kuće Veneziane otvara se prema trgu s dva prozora, monoforama također bogato dekoriranih. Obje imaju prozorsku klupicu koju podržavaju nosači s isklesanim lavljim glavama. Između monofora kamena je ploča na kojoj je isklesan lav, a on među šapama drži natpis Lassa pur dir, oko kojeg se vode polemike o njegovoj interpretaciji. Postoji i legenda koja kaže da su se mlada djevojka iz Pirana i bogati trgovac iz Venecije zaljubili, a zli jezici u Piranu zagorčavali su djevojci život, dok je njezin dragi bio na dalekim putovanjima. Zbog njezinih stalnih pritužbi, šaljivi trgovac dao je izgraditi ploču s natpisom Lasa pur dir – Neka oni govore.