Povratak

Ladanjska rimska vila u zaljevu Verige

Vila u zaljevu Verige najznačajniji je primjer rimske ladanjske arhitekture u Istri. Vila se protezala na gotovo kilometar, unutar koje su se nalazile terme, knjižnica, palestra...

Adresa:

Veliki Brijun

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Zaljev Verige na istočnoj strani brijunskog otočja kriju antičku rimsku vilu, najdojmljiviji dvorac toga razdoblja, ali i najvrjedniji primjer antičke ladanjske arhitekture u Istri. Ladanjska vila nastala je u fazama kroz 1. stoljeće nakon Krista.
Smještena uz more, protezala se gotovo kilometar, a unutar kompleksa nalazile su se i terme. Privatno kupalište bilo je ukrašeno podnim višebojnim mozaicima koji su još i danas vidljivi, a prikazivali su motive flore i faune. U dvorcu su se nizali stambeni i gospodarski objekti, posebno odvojeni oni za vlasnika vile i oni namijenjeni gostima. Osim terma, vila je imala i druge luksuzne sadržaje poput palestre i knjižnice. Svi su dijelovi kompleksa međusobno povezani zahvaljujući peristilnom ložom koja se otvarala prema moru, na taj se način vila povezala u zaokruženu cjelinu. Uokolo rezidencija bili su terasasti vrtovi koji su okruživali i tri hrama na zapadnom kraju uvale Verige koji su poredani u polukrug i povezani su polukružnim portikom, a zbog pronađene skulpture Afrodite jedan je interpretiran kao Venerin hram. Hramovi su primjer izuzetne kompozicije, jer osim što su smješteni neposredno uz obalu mora, oni su središnji dio cijelog rezidencijalnog kompleksa i nalaze se u simetrali idealnog četverokuta kojeg čine arhitektonski sklopovi. Njihovi dekorativni elementi pokazuju veliku sličnost s hramovima na pulskom Forumu.