Povratak

Ladanjski sklop obitelji Grisoni u Dajli

Preuređenjem ladanjskog sklopa u Dajli kojeg je započela obitelj Grisoni, stvoren je monumentalno klasicističko zdanje u obliku slova U.

Adresa:

Dajla

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Obitelj Grisoni radikalno je preuredila građevine prethodnog vlasnika monumentalnog ladanjskog sklopa, obitelji Savini. U srednjem vijeku na tom se mjestu nalazio benediktinski samostan, a kasnije se uz ladanjski kompleks razvilo sadašnje naselje Dajla. 
Grisonijevi su kompleks radikalno obnovili, sagradivši sklop s tri krila u obliku slova U, sa središnjim djelom i dvama krilima. Središnja je građevina dvokatnica s klasicističkom istakom u sredini, dok su bočna krila zrcalno simetrična. Dvorska kapela sagrađena je još 1763. godine, a po uzoru na nju izgrađen je pandan na suprotnom krilu, kako bi se postigla simetrija, a u kojem je stanovao župnik. Reprezentativnu klasicističku palaču obitelji Grisoni projektirao je francuski arhitekt i avanturist Gabriel Le Terrier de Manetot 1839. godine. Upravo njemu duguje svoj francuski neoklasicistički izgled, jedinstven na istarskom području.
Područje palače bilo je obitavano još od doba antike, kada se na istom mjestu nalazila rimska vila, a kroz stoljeća duge i turbulentne povijesti izmjenjivali su se vlasnici i namjena kompleksa. Pa su nakon rimske faze, vilu naselili grčki monasi, a potom i benediktinci u čijem je vlasništvu ostala do kraja 13. stoljeća kada je zdanje poklonjeno koparskoj obitelji Savini. Koparski grofovi Grisoni palaču dobivaju 1738. godine budući da je obitelj Savini ostala bez nasljednika, a već 1835. Franceso Grisoni nakon osobne tragedije je zavjetuje benediktincima te ona ponovno postaje samostan. U njihovom je posjedu do 1948. godine, a od tada pa do 1989. godine služila je kao starački dom i ubožnica. Danas je kompleks zapušten, ali u osnovnim elementima dobro sačuvan arhitektonski sklop s parkom koji je ponovno u vlasništvu crkve.