Povratak

Limski zaljev

Limski zaljev je morem potopljena krška dolina duga gotovo 13 kilometara, a nastavlja se dublje u unutrašnjost, skroz do Pazina tvoreći Limsku dragu.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

052 / 351 520 info@natura-histrica.hr http://www.natura-histrica.hr/podrucja/ZK_limski_zaljev.html
Limski zaljev, poznat i kao kanal ili fjord nalazi se na zapadnoj obali Istre, u blizini Vrsara, a riječ je o morem potopljenoj krškoj dolini dugoj gotovo 13 kilometara. Širina mu se od ulaza pa prema kraju postupno smanjuje, no Limski se kanal proteže dublje u unutrašnjost istarskog poluotoka tvoreći Limsku dragu koja seže skroz do Pazina. Ukupna duljina Limskog zaljeva i drage koja je u biti njegov kopneni nastavak, je 35 kilometara. Od 1964. zakonom je zaštićen geomorfološko-hidrogeološki lokalitet kao značajni krajolik, a od 1980. godine proglašen je i specijalnim rezervatom mora.
Posebnost Limskog zaljeva čini bočata voda koja nastaje zbog utjecanja podzemne slatke vode u obliku vrulja na kraju zaljeva, čineći da salanitet mora bude znatno niži. Također i visoka koncentracija kisika stvara specifična obilježja i omogućuje veliku bioprodukciju planktona, riba i školjaka, koje se i uzgajaju posebice dagnje i kamenice. Obale zaljeva su poprilično strme i visoke, dok je sjeverna pokrivena zimzelenim raslinjem, južna ima listopadno drveće. Na vertikalama sjeverne obale vidljiva su četiri tamna otvora ovećih polupećina i pećina, a najznačajnija je Romualdova špilja.