Povratak

Ornitološki rezervat u Sečovlju

U ornitološkom rezervatu u Sečovlju boravi više od 270 vrsta ptica, a spajanjem slane i slatke vode stvoren je zasebni ekosustav zbog čega je 2001. godine proglašen parkom prirode.

Adresa:

Seča 115

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+386 (0)5 6721 330 vodeni.ogledi@soline.si www.kpss.si
Nekada je duž slovenske obale postojalo više močvarnih područja, no do danas ih se malo sačuvalo, budući da su većina njih pretvorene u solane. Solane su tako postojale u Kopru, Izoli i Luciji, a do danas su se sačuvale samo u Strunjanu i Sečovlju, a potonje su vjerojatno najznačajnije. 
Solane u Sečovlju prostiru se na 650 hektara, a podijeljene su na dva djela, dio poznat kao Lera gdje se sol dobiva na tradicionalan način i na Fontanigge gdje je smješten Muzej soli. Spajanjem morske i slatke vode tvoreći na taj način boćatu vodu, ali i povezanost s kopnom, stvaraju zasebni ekosustav, specifičan za to područje. Prvenstveno značajan je kao ornitološki rezervat gdje boravi više od 270 vrsta ptica, dok se čak 90 vrsta tamo gnijezdi.
Ornitološki rezervat i solane u Sečovlju, 2001. godine proglašene su parkom prirode, Muzej soli je proglašen spomenikom kulture. Osim toga, 1993. godine, uvrštena je i na popis zaštićenih mjesta Ramsarske konvencije, namijenjene očuvanju močvara.