Povratak

Palača Almerigogna

Gotika je snažno obilježila Kopar u arhitekturi crkava, samostana i javnih građevina, a među gotičkih kuća ističe se palača Almerigogna oslikanog pročelja.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kako doći:

S Titova trga spustimo se u Čevljarsku ulicu. Prolaskom po manjem stepeništu nastavljamo se spuštati dalje prema većem stepeništu. Na kraju stepeništa počinje se otvarati Staničev trg, i to odmah na lijevoj strani tako da vidimo palaču Almerigogna.

Palača Almerigogna smještena je u kompaktnoj srednjovjekovnoj jezgri Kopra, na Gortanovom trgu. Venecijanska gotička palača, jedan je od najznačajnijih spomenika gotičkog stila u Kopru. Dvokatnica ima nepravilno raspoređene osi na pročelju, teško odredive etaže i mnogo prozora različitih veličina i na različitim visinama. Što je posljedica spajanja i povezivanja dviju ranijih zgrada u jedinstvenu palaču dekorativnim oslikavanjem pročelja.
Pročelje je neobično duguljastog oblika upravo zbog pripojenja prethodnih zdanja, u prizemlju se jednostavni pravokutni prozori, dok prvi kat ukrašavanju tipični gotički prozori s trolisnim završecima. Cjelokupna fasada je oslikana kasetama unutar kojih se nalaze floralni motivi, a obrubljene su svjetlijom bojom. Nažalost većina oslika je iznimno blijeda, boja je sačuvana samo u najgornjem djelu odnosno ispod krova gdje je bila zaštićena od vremenskih prilika. Pročelje je restaurirano 1969. godine, a palača je u privatnom vlasništvu stoga nije dostupna za posjete.