Povratak

Palača Battiala-Lazzarini

Pročelje intenzivne crvene boje, bogato dekorirano arhitektonskim elementima u bijelom kamenu obilježje je palače Battiala-Lazzarini u kojoj je danas Narodni muzej grada Labina.

Adresa:

Prvog svibnja 6

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+385 (0)52 852477 narodni.muzej.labin@pu.t-com.hr http://www.labin.hr
Barokna palača Battiala-Lazzarini smještena u starogradskoj jezgri, pored župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije jedna je od najljepših zdanja u Labinu. Upečatljivo pročelje zgrade, bogato dekorirani prozori i kutovi zgrade, dodatno naglašeni bjelinom kamena od kojeg su izrađeni, a koji odskaču od intenzivne crvene boje zidova. Na fasadi se ističu i vrata i prozori plave boje koji čine još dramatičnijim cjelokupan dojam palače Battiala Lazzarini.
Jedna od najljepših zgrada u Labinu počela se graditi 1630. godine, a gradnju je započela obitelj Battiala. Palača se gradila u dvije faze, stariji dio u 17. stoljeću, dok je fasada nastala početkom 18. stoljeća, a dovršena je 1727. godine. Impresivno zadnje površine gotovo 1000 četvornih metara sastoji se od središnjeg korpusa koji se proteže u pravcu sjever – jug te izduženog pravokutnog krila smjera istok – zapad. 
Prvi vlasnici palače, obitelj Battiala, su tursko – albanskog podrijetla koji su po Istri imali nekoliko svojih posjeta da bi se naposljetku smjestili u Labinu, u današnjoj palači Battiala Lazzarini. U 19. stoljeću članica obitelji Margherita Battiala udala se za Lodovica Lazzarinija i tim brakom započinje labinski ogranak obitelji Battiala Lazzarini, koji su u svom obiteljskom grbu imali simbol besmrtnosti, pticu feniks, i napisano geslo 'Moriendo renascitur'. 
 Posljednji vlasnici palače bila su tri brata, Giuseppe, Nicolò i Tommaso, a nakon II. svjetskog rata palača je nacionalizirana pa je u njoj najprije otvoren učenički internat koji je zatim pretvoren u stanove. Od 1960.godine u njoj je smješten Narodni muzej grada Labina. Zgrada se temeljito sanirala i restaurirala od 1982. do 1994. godine.