Povratak

Palača Belgramoni-Tacco

Ranobarokna palača Belgramoni-Tacco jedna je od najljepših koparskih palača, a ime dobiva nakon što je kao kockarski dug prešla iz obitelji Belgramoni u obitelj Tacco.

Adresa:

Kidričeva 19

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+386 (0)5 66 33 570 info@pokrajinskimuzejkoper.si www.pokrajinskimuzejkoper.si

Kako doći:

S Titova trga krećemo se Kidričevom ulicom; nekoliko koraka dalje s lijeve strane nalazi se palača Belgramoni-Tacco (Regionalni muzej Kopar).

Izgrađena oko 1600. godine ranobarokna palača obitelji Belgramoni-Tacco, jedna je od najljepših palača u Kopru. Veličanstveni ulaz, muzejski lapidarij i zidom opasanim prekrasni vrt daju poseban šarm zdanju u kojem domuje Pokrajinski muzej Kopar sa zbirkom povijesti palače, grada i pokrajine. Osim toga danas se palača koristi i za glazbene i kulturne manifestacije zbog izvanredne akustične dvorane.
Smještena na Muzejskom trgu, u neposrednoj blizini Kidričeve ulice, a predstavlja primjer manirističke arhitekture, razdoblja prelaska renesanse u barok. O nastanku njezinog imena Belgramoni-Tacco postoji intrigantna priča prema kojoj je plemić iz obitelji Belgramoni palaču prokockao u samo jednoj noći te je ona prešla u posjed obitelji Tacco. Današnja palača nastala je na mjestu ranije građevine što se najbolje vidi na središnjoj osi pročelja, vrh polukružnog ulaznog portala krasi skulptura muške glave. U istoj osi, iznad ulaznog portala je kvadrifora s polukružnim završecima iza koje se nalazi velika svečana dvorana. Osim dvorane u unutrašnjosti se nalazi veličanstveno stubište koje povezuje predsoblje s prvim katom, odnosno festivalsku dvoranu.
Iza palače su ostaci nekadašnjih vrtova koji su danas preuređeni za potrebe muzejskog lapidarije. Posebna atmosfera odlična je pozadina za brojne kulturne manifestacije koje se ovdje organiziraju.