Povratak

Palača Bettica

Palača Bettica sagrađena je u 14. stoljeću, a nakon što je bila višestoljetni dom istoimene obitelji, u njoj je danas smješten muzej grada Vodnjana.

Adresa:

Pogledaj na mapi
+385 (0)52 535 953 info@vodnjan.hr
Palača Bettica najvjerojatnije je izgrađena u 14. stoljeću, a vlasništvo obitelji Bettica, po kojoj dobiva ime, postaje u 16. stoljeću. Obitelj Bettica prije nego se nastanila u palači, borave u drugim vodnjanskim palačama, od kojih neke obnavljaju, a na njima se i danas nalazi grb obitelji s biljkom betonikom.
U drugoj polovici 19. te početkom 20.stoljeća zgrada je često mijenjala vlasnika, a bila je izložena i brojnim pregradnjama, od etažiranja stanova do prenamjene prostora u prizemlju. Tridesetih godina prošlog stoljeća potomak obitelji Bettica otkupljuje dio palače te tada zgrada biva proglašena zaštićenim spomenikom kulture.
Nakon dugogodišnje restauracije i adaptacije u palači Bettica otvoren je muzej Vodnjana gdje je prezentirana njegova materijalna povijest. U prizemlju su izloženi arheološki nalazi pronađeni u ranosrednjovjekovnim sakralnim objektima, dok se na prvom katu nalazi vrijedna zbirka slika  koju je slikar Gaetano Gresler ostavio Gradu Vodnjanu 1818. godine. Drugi je kat posvećen samoj palači, odnosno njezinoj povijesti i tijeku radova na restauraciji, prilikom koje su na drugom katu otkriveni ostaci renesansnog zidnog oslika.