Povratak

Palača markiza Gravisi-Barbabianca

Palača Gravisi-Barbabianca jedna je od najznačajnijih baroknih palača u Kopru koja je dovršena početkom 18. stoljeća. Danas je u njoj smještena glazbena škola.

Adresa:

Gallusova 2

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+ 386 (0)5 666 36 00 www.glasbena-kp.net

Kako doći:

S Titova trga krećemo lijevo uz katedralu prema Trgu Brolo. Na južnoj strani Trga Brolo skrenemo u Gallusovu ulicu. Na desnoj strani pri ulazu u ulicu iz Brola vidimo palaču Gravisi-Barbabianca.

Palača markiza Gravisi-Barbabianca čuvena je po zreloj baroknoj arhitekturi na pročelju, reljefnim ukrasima i sačuvanim unutrašnjim s rasporedom prostorija. Palača je dovršena 1710. godine, a glavna dvorana joj je oslikana u 19. stoljeću, dok je danas ondje smještena glazbena škola.
Palača Gravisi-Barbabianca sastoji se od tri kata i jedna je od najvažnijih koparskih baroknih građevina. Pročelje zgrade simetrično je čija središnja os je naglašena dodatnim katom i ulaznim portalom iznad kojeg je bogato dekorirani balkon s triforom. Na drugom je katu također balkon s triforom, no on je znatno skromnije dekoriran, a središnja je os dodatno naglašena s timpanom kao završetkom. 
Pročelje je i horizontalno podijeljeno na tri djela, odnosno svaki kat ima drukčije izrađene prozore pa su tako oni na prizemlju najmanji i visoko podignuti, dok oni na prvom katu – piano nobile, su najmonumentalniji s baroknim dekoracijama iznad i ispod prozora. Na drugom katu prozori opet nisu dekorirani, ali ipak već nego oni u prizemlju. Središnji dio drugog kata posebno je dekoriran, naime prozori trifore nisu iste veličine, onaj centralni veći je, dok iznad bočna dva u reljefu su prikazi dva zmaja. Timpan iznad, također je ukrašen reljefom obiteljskog grba.