Povratak

Palača Sinčić

Palača Sinčin najbolje je očuvana, ali i najznačajnija barokna palača u Poreču, a danas se u njoj nalazi Zavičajni muzej Poreštine.

Adresa:

Decumanus 9

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+385 (0) 52 431 585, info@muzejporec.hr http://www.muzejporec.hr
Poreč je doživio napredak u 18. stoljeću kad je podignuto nekoliko većih gospodskih zgrada, a najbolje sačuvana je palača Sinčić. Nastala u trećem desetljeću 18. stoljeća, pripadala je obitelji Sinčić, a danas se u njoj nalazi Zavičajni muzej. Palača Sinčić najveća je i najznačajnija barokna palača u Poreču, a to dokazuje svojim dimenzijama, konstrukcijom, kao i konkretnom izvedbom dekorativnih detalja.
Prostrana kuća ima pročelje obogaćeno profiliranim okvirima prozora i portala, a u sredini je elegantni balkon. Središnji dio pročelja naglašen je i balkonom na drugom katu. Iz istog je vremena i dvorište na njenom začelju, u kojem se nalazi i dugačka gospodarska zgrada, podijeljena je u dvije etaže. Danas se u prizemlju nalazi muzejski bar, a na katu zgrade je muzejska Galerija Sinčić. I dvorište nekadašnje palače iskorišteno je za svrhe muzeja te je u njemu smješten muzejski lapidarij.