Povratak

Palača Totto ex Gavardo

Crvenkasto pročelje palače Totto ex Gavardo ujedinjuje čak tri ranija zdanja. Palača osim zanimljivog vanjskog plašta s reljefom lava Sv. Marka ima zanimljivu i unutrašnjost.

Adresa:

Kidričeva 22

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kako doći:

S Titova trga krećući se Kidričevom ulicom spustimo se pokraj Regionalnog muzeja Kopar (palače Belgramoni-Tacco) na lijevoj strani te nam se nekoliko koraka niže na desnoj strani nalazi palača Totto ex Gavardo.

Palača Totto ex Gavardo nalazi se u Kidričevoj ulici, nedaleko Carpacciova trga. Današnju palaču čine tri zdanja spojena u dugačak oblik u 18. stoljeću, čije crvenkasto pročelje čini niz pravokutnih vratiju u prizemlju i prozora na katu. Na sredini palače, iznad jednih od vrata, strši kameni barokni reljef lava Sv. Marka postavljen 1924. godine. Reljef je najkvalitetniji primjer takvo tipa u Kopru, a ranije je krasio Lavlji grad, utvrdu koja je nadzirala cestu s kopna u grad. Palača je poznata i zbog zanimljive unutrašnjosti, prije svega atrija, stubišta, ali i brojnih podnih i zidnih fresaka kojim je unutrašnjost ukrašena. Pod suvremenim arkadama, lijepo kameno stubište bilo je ulaz u dom nekadašnje plemićke obitelji koja je, kao i mnoge druge, netom nakon Drugog svjetskog rata napustila rodni Kopar. Nekada raskošni dom, danas je zapuštena zgrada s freskama u loše očuvanom stanju.