Povratak

Palača Zuccato

Točno na križanju antičkih glavnih ulica Dekumanusa i Karda sagrađena je palača Zuccato, gotička palača u kojoj je danas smještena galerija.

Adresa:

Decumanus 34

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+385 (0)52 887 210 info@poup.hr http://www.poup.hr
Na uglu porečkih ulica Decumanusa i Carda smjestila se palača Zuccato, danas prenamijenjena u galeriju. Gotička palača očuvala je izvorni izgled pročelja, no unutrašnji raspored prostorija ostao je nesačuvan. 
Palača Zuccato trokatnica je kojoj su prizemlje i prvi kat sagrađeni od kamena dok je drugi kat od opeke. Drugi kat je također ukrašen kamenih arhitektonskim detaljima, poput pojačanja na uglu i dakako prozori koji se također od kamena pa se ističu na crvenkastoj boji opeke. Otvori na glavnom pročelju, na ulici Decumanus su gotičke bifore s trolisnim cvjetnim završecima i to prvi u nizu, dok su ostali prozori monofore također s trolisnim cvjetnim završecima. Zanimljiv je podatak da su bifora prvog kata i prva monofora pročelja na Cardu izgrađene od korčulanskog kamena, što je vidljivo i u boji kamena koji se razlikuje u odnosu na ostatak. Ovo predstavljaju jedini importat u onodobnom Poreču. Unutrašnji raspored prostorija, nažalost, nije sačuvan.