Povratak

Palud

Uvala Palud jedini je ornitološki park u Istri s preko 200 vrsta ptica. Zbog spajanja slane i slatke vode obitavaju ga raznovrsne životinje, poput riba koje vole boćatu vodu.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+385 (0)52 351 520 info@natura-histrica.hr http://www.natura-histrica.hr

Kako doći:

Cesta Rovinj - Pula skretanje na cestu koja vodi prema Veštru. Sto metara prije ulaska u kamp skrenite lijevo na makadamski put koji voditi prema plaži Cisterna nakon koje se nalazi ornitološki rezervat Palud.

Napomena:

Automobil parkirajte na ulazu u rezervat, a potom otpješačite desetak minuta do plaže, koja je uglavnom stjenovita s dijelovima u sjeni mediteranske makije.

Uvala Palud, smještena osam kilometara jugozapadno od Rovinja, jedini je ornitološki park u Istri. Prirodna depresija koja se nalazi u neposrednoj blizini mora, a zbog pritjecanja vode s okolnih brda i zaravni, ali i iz izvora na sjevernoj strani, pretvorila se u močvaru. Za vrijeme djelovanja austro-ugarske vojne baze u Barbarigi, prokopan je kanal dužine 200 metara od močvare do mora s ciljem  da se onemogući razvijanje ličinki komaraca koji su bili prijenosnici malarije. 
Spajanjem slatke vode močvare i mora, Palud mijenja svoje karakteristike i dobio je nove stanovnike, prije svega naselili su ga cipli i jegulje, koji vole boćate vode. Stariji stanovnici Rovinjštine spominju vrijeme kada se u močvari moglo naći i drugih riba, koje su došle u potrazi za hranom. Bogatstvo vrsta i broja ptica koje ovdje stalno ili povremeno obitavaju najznačajnija je odlika ove močvare.
Ornitolozi su na Paludu zabilježili boravak više od 200 vrsta ptica, a brojne migracije proljetne i jesenske odlična su prilika za njihovo promatranje. Budući da u park ne zalaze lovci, ovdje je bogato stanište fazana, trčki i prepelica. 
U autohtonim gustim šumama s hrastom meduncem i crnikom kontinuirano žive i gnijezde se razne vrste divljih pataka, liski, gnjuraca i kokošica, grmuša, vuga, djetlića te mnogih drugih. Sjeverni dio Paluda skriva pravu prašumu s vrabama, a na otočićima se gnijezde galebovi. Uz stazu nalazi se promatračnica, koja omogućava nesmetano promatranje ptica u prirodnom okruženju i ponašanju tijekom hranjenja, gniježđenja, odmaranja ili socijalizacije.