Povratak

Parenzana - put zdravlja i prijateljstva

Parenzana je nekad bila željeznička pruga koja je povezivala Poreč i Trst, dok je danas namijenjena pješačenju i bicikliranju, čiji vijadukti i tuneli stvaraju poseban ugođaj.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

(0)52 452 500 turizam@istra-istria.hr http://www.parenzana.net/
Parenzana je nekadašnja željeznička pruga koja je povezivala Poreč i Trst, a prometovala je od 1902. do 1935. godine. Pruga je bila osnovna gospodarska poveznica Istre sa svijetom te je omogućila razvoj tada najsiromašnijih dijelova Istre, prevozeći poljoprivredne proizvode sjeverozapadne Istre poput vina, voća, povrća ili žita.
Zbog velikog potencijala, ali i značaja kojeg je imala pruga za cijeli istarski poluotok, 1996. godine krenulo se u revitalizaciju Parenzane. Prva trasa koja je prokrčena bila je ona između Vižinade i Motovuna, a uslijedio je i biciklistički maraton. No, nije se stalo na tome, projekt je i međunarodno predstavljen kako bi se osigurala sredstva za uređivanje i čišćenje pruge. Istarska dionica Parenzane vijuga kroz prekrasne udoline, preko zelenih brežuljaka, kroz vinograde i uz maslinike tik do srednjovjekovnih gradića, a nakon uređenja otvorile su se nove pejsažne vizure Istre. Posebnost trase svakako čine tuneli i vijadukti, remek djela tadašnje arhitekture kojih na Parenzani ima čak osam odnosno šest.
Grad Buje bio je početna stanica s koje su kretali prvi vlakovi Parenzane prema Trstu, odnosno Poreču, stoga su i danas biciklistički putevi uređeni u dva smjera: onaj iz Buja prema slovenskoj granici i onaj preko Grožnjana i Motovuna prema Vižinadi. Putem se nalaze prepoznatljive žute table, s informacijama o povijesnim vijaduktima, tunelima i željezničkim stanicama koje se susreću na trasi. Nekadašnja željeznička pruga pogodna je za bike, trekking i pješačenje, a moguće ju je razgledati i vlakićem.