Povratak

Park Kažuna

Park Kažuna otvoren je kako bi se očuvao poseban način gradnje ovog tipičnog kamenog zdanja. Kažun je jednosoban, kružnog tlocrta i sa stožastim krovom.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kažun, jednosobna, suhozidom zidana kamena zdanja većinom kružna tlocrta, jedan je od specifičnosti Istre. Najbrojniji su u južnom predjelu istarskog poluotoka, gdje ih u okolici Vodnjana možemo pronaći više od 3000, no ima ih i na sjevernom i na istočnom djelu. Kažuni su tradicionalno služili kao sklonište za ratare i pastire na udaljenijim poljima, a služili su i za odlaganje oruđa. Nastajali su na predjelima gdje se za dobivanje plodnog tla teren morao krčiti od kamena te je stoga kamena bilo u izobilju. Njegova zanimljivost krije se u dimenzijama te posebnom tehnikom gradnje, odnosno suhozidom, jednostavnim slaganjem kamena na kamen bez da ih išta međusobno povezuje.
Kako bi se očuvala ova posebnost, nedaleko Vodnjana otvoren je park kažuna, gdje je prikazana gradnja jednog kažuna u četiri faze, od temelja preko zidanja zidova i krova te naposljetku i finalni izgled. Park kažuna je svojevrsni muzej na otvorenom gdje se posjetiteljima prezentira istarska graditeljska tradicija, a osim toga jednom godišnje organizira se i radionica prilikom koje su polaznici djelomično izgradili zid okolo parka kažuna.