Povratak

Park prirode Učka

Na Učki se nalazi najviši vrh Istre, Vojak, a park prirode osim Učke obuhvaća i dio Ćićarije. Blizina mora uvjetovala je razvoj specifične klime i bujne faune i flore.

Smještena na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana, planina Učka dominira Istrom spajajući je s kontinentalnim djelom. S najvišeg vrha, Vojaka pruža se pogled unedogled pa osim Istre vide i kvarnerski otoci, čak i Alpe te Venecija. Park prirode obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije, sveukupne površine od 160 kvadratnih kilometara. Neposredna blizina mora kao i sam reljef Učke uvjetovalo je razvoj specifične klime i bujne vegetacije, a to je dovelo do stvaranja parka prirode. Učka je proglašena zaštićenim područjem u travnju 1999. godine.
Bogata livadna i druga antropogena staništa Učke kriju brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste. Pa je na području parka očuvan i endemska biljka, učkarski zvončić, a moguće je vidjeti i rijetke ptice poput bjeloglavog supa i surog orla. Najveći je dio Učke prekriven je bukovom šumom, s nešto crnoga graba, hrasta te crnoga bora, dok su gospodarski posebno važni nasadi pitomoga kestena.