Povratak

Secesijska vila Wolff

Vila Wolff pravi je primjer arhitektonskih i građevinskih novosti 20. stoljeća. Na glavnom pročelju, u skladu s imenom i prvim vlasnikom kuće, postavljena je skulptura vuka (wolff)

Adresa:Smještena na Stoji, na atraktivnoj poziciji iznad uvale Valkane, vila Wolff pravi je primjer arhitektonskih i građevinskih novosti 20. stoljeća. Vila, izvrsne umjetničke kreacije djelo je arhitekta Alberta Glasera, a datira se u 1913. godinu. 
Zdanje je samostojeća dvokatnica s izvrsnom ravnotežom i ritmikom između slobodnih dimenzija i volumena poput velikih ugaonih terasa na uglovima kuće s polukružnom ogradom. Vila Wolff ima zanimljivo uređen park uokolo kuće. Iako malih dimenzija, vrt je remek-djelo parkovnog oblikovanja zahvaljujući kamenim pilastrima, stazama, polukružnim linijama terase i stubišta te kamenom fontanom. Na glavnom pročelju vile Wolff, u skladu s imenom i prvim vlasnikom kuće, Georgom Ritterom Wolffom postavljena je skulptura vuka (wolff). 
Vlasnik Georg Ritter Wolff bio je ugledni član tadašnje Pule i visoki časnik austrougarske ratne mornarice u činu kapetana fregate, ali i plemić po obiteljskoj lozi. Nakon karijere u mornarici posvetio se slikarstvu, pogotovo akvarelu gdje slika Pulu i njezine pejzaže postavši međunarodno poznat.