Povratak

Simonov zaljev

Luksuzna maritimna vila iz kraja 2. stoljeća prije Krista podignuta je u Simonovom zaljevu, a vili je pripadala luka i akvedukt. Stambeni dio bio je dekoriran dvobojnim mozaikom.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+386 (0)5 640 10 50 tic.izola@izola.si www.izola.eu
U prekrasnom Simonovom zaljevu, u zagrljaju rtova Kane i Korbata, sačuvani su ostaci luksuzne rimske vile, villae maritime s pripadajućom lukom i akvaduktom pronađenim na različitim lokalitetima. Vila i luka, koji se opisuju još od 16. stoljeća, u 20. su bili u više navrata istraživani, a datiraju se u doba rimskog naseljavanja Istre, odnosno u kraj 2. stoljeća prije Krista. 
Osim iskapanja koja su objelodanila tek mali dio vile, obavljena su i geofizička istraživanja koja dokazuju širok opseg zdanja i njegovu složenu planimetriju. Unutar vile nađena su dva manja rezidencijalna dijela od kojih su trenutno vidljivi samo temelji zidne strukture, a tlo je prekriveno slojem zaštitnog pijeska. Na dijelu rta Kane prostori su koji su usmjereni prema portiku sa stupovima u smjeru sjeverozapad-jugoistok, dugi više od 40 metara. Prostrane dnevne sobe otvarale su se prema portiku s kojega se pruža veličanstveni pogled na zaljev, a prostorije su bile popločane crno-bijelim mozaikom, odlične izradbe i nemjerljive vrijednosti. 
Prema sjeveru istraženi prostori, također su popločani mozaikom, a oba su prostora usmjerena prema molu koji se nalazi ispred vile i povezan je portikom. Luka je imala čak dva mola koji su omogućavali brodovima da pristanu unatoč jakim vjetrovima, a vjerojatno je najveća luka onoga doba.
Ostali dijelovi arhitekture kompleksa vile maritime, vjerojatno gospodarsko-proizvodnog karaktera, leže potopljeni u moru na obali rta Korbat. Luka i rimska vila zajedno čine jedan od najvećih gospodarskih rimskih posjeda u Istri.