Povratak

Špilja Mramornica

Špilja Mramornica jedna je od najvećih i najljepših špilja u Istri, a zahvaljujući uređenim i osiguranim stazama moguće je istražiti njezinu zadivljujuću unutrašnjost.

Adresa:

Stancija Drušković 20

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+385 (0)52 774 313 agroturizam.sterle@pu.t-com.hr http://www.agroturizamsterle.hr

Kako doći:

Špilja Mramornica se nalazi u Stanciji Drušković, 1 km od Brtonigle, odnosno 5 km od mora, na cesti Buje - Novigrad.
Autocesta (Istarski Y): iz čvora Nova Vas (kod vodenog parka ''Istralandia'') treba voziti u smjeru Novigrad, te na prvom raskrižju (prije naselja Bužinija) skreuti na desno prema Brtonigli. Nakon 4 km vožnje, prije Brtonigle, nalazi se drveni putokaz za špilju i za agroturizam Sterle koji je udaljen 400 m od špilje.
 

Špilja Mramornica jedna je od najvećih i najljepših špilja na području istarskog poluotoka, a smještena je nedaleko Brtonigle, u sjeverozapadnoj Istri. Mramornica se prvi put spominje još 1770. godine kada ju je posjetio, a potom i opisao poznati putopisac Alberto Fortis.
Iako pisani trag o špilji postoji tek od 18. stoljeća, lokalno stanovništvo poznavalo ju je od pradavnih vremena pa su tako Mramornicu u pretpovijesti koristili tadašnji stanovnici Istre. Danas kroz nju prolaze uređene i osigurane pješačke staze, vodeći znatiželjnike duboko u unutrašnjost pružajući im izvrstan pogled i na nedostupne dijelove. Mnoštvo podzemnih dvorana ukrašeno je raznobojnim sigama kao i stalagmitima višim i od deset metara.