Povratak

Središnji gradski trg i cisterna u Vižinadi

Glavni gradski trg Vižinade krasi velika cisterna iz 1782. godine koja predstavlja veličanstveni primjer venecijanskog klasicizma.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+385 (0)52 446 425 info@tz-vizinada.hr http://www.tz-vizinada.hr
U središtu Vižinade nalazi se gradski trg s velikom cisternom, jednom od najznačajnijih spomenika takvoga tipa u Istri. Dovršena je 1782. godine i izrađena iz lokalnog vapnenca prema projektu rovinjskog arhitekta Simonea Battistelle te predstavlja besprijekorni primjer venecijanskog klasicizma. 
Cisterna u Vižinadi pravokutnog je oblika, a sastoji se od kamenog parapeta koji na svakom od četiri ugla ima stupove. Unutrašnjost joj je bila podijeljena stubovima u tri lađe, a ulazi se nalaze na južnoj i sjevernoj strani te su nekada bili zatvoreni metalnim vratima. Dva kamena bunara bila su pokrivena metalnim poklopcima, ukrašeni željeznim arabeskama baroknog stila. Lavlje glave na južnom pročelju cisterne s obiju strana dvokrakog stubišta služile su za ispuštanje viška vode.
Središnjim trgom dominira župna crkva Sv. Jeronima, jednobrodna građevina nastala između 1837. i 1840. godine. Građena je u neoklasicističkom stilu, a nedaleko crkve nalazi se samostojeći zvonik, najvjerojatnije izgrađen u 16. stoljeću. Trg okružuju građevine poput fontika, gradske lože, palače obitelji Grimani i Facchinetti te kuća Maraston, najviša stambena građevina Vižinade s četiri kata.
Trg je izgubio svoja urbana obilježja nakon rušenja općinske palače obitelji Grimani koja se nalazila na njegovoj južnoj strani, na čijem je mjestu nedavno sagrađena škola, dječji vrtić, igralište i dvorana, a do danas su od nekadašnje palače sačuvani samo lukovi iz 16. stoljeća. Zgrada starog fontika, spremišta žita, ima veliki reljef mletačkog lava na pročelju. Novi vijek doprinosi snažnom razvoju Vižinade koja postaje obrtničko i trgovačko središte ovog dijela zapadne Istre, a upravo je ploča uzidana u prizemni dio pročelja fontika dokaz njezinog prosperiteta. Na ploči je, naime, uklesan cjenik prijevoza pojedinih proizvoda republike Venecije iz 1726. godine.