Povratak

Staza Sv. Lucije - Skitača

Staza Svete Lucije vodi prema vrhu Brdo gdje se nalazi mali i jedini izvor vode u cijeloj okolici Skitača. Voda se sakuplja u školnici Sv. Lucije, malom udubljenju u stijeni.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Kako doći:

Iz Labina automobilom prema Brgodu i dalje Brovinju do Skitače (20 km u jednom smjeru). 

Napomena:

Od sela do izvora vode Sv. Lucije ima 1 kilometar laganog hoda.

Mjestašce Skitača smješteno je na najjužnijem dijelu labinskog poluotoka, na proplanku visine 425 metara i okruženo četirima brdima, Goli, Oštri, Brdo i Orlić. Upravo oni štite selo od oštrih naleta bure, koja je česta pojava na tom području. Skitača je osnovana u 15. stoljeću, kada su izbjeglice bježale pred Turcima, a ime, vjerojatno vlaškog porijekla, označava ljude koji sele – skitnice.
Staza Svete Lucije nosi naziv po zaštitnici župe i crkve, a vodi od planinarske kuće koju vodi PD Skitaci iz Labina te dalje prolazi kroz selo prema vrhu Brdo. Samo desetak metara ispod vrha Brda, nalazi se mali i jedini izvor vode u cijeloj okolici Skitača, završni cilj staze koja nije zahtjevna i većim dijelom je ravna te pogodna za sve dobne skupine. Voda se iz izvora sakuplja u malom udubljenju u stijeni koju lokalno stanovništvo naziva školnica Svete Lucije ili samo školnica, a čiji se izvor ne presušuje ni u najsušim ljetnim mjesecima.
Skitačom i okolnim mjestima već stoljećima kruži legenda o Svetoj Luciji i njezinoj blagotvornoj vodi. Legenda kaže da je svetica tražila od ljudi da joj sagrade crkvu, što su oni odugovlačili i odgađali. Tužna i umorna, Sveta Lucija se popela na obližnje brdo sjela i zaplakala. Od silnog umora zaspala je, a ujutro kad se probudila do sebe je primijetila udubljenje u stijeni puno vode u kojem se potom i umila. Govori se da otada školnica nikada nije presušila, a hodočaste joj brojni vjernici, slabovidni i slijepi nadajući se čudu, budući da je zaštitnica vida i očiju. Sveta Lucija naposljetku dobiva svoju crkvu, a izgrađena je 1616. godine.