Povratak

Utvrda Kubed

Kubed je bio važan u vojnom smislu, ali i nakon gubitka prvotne vojne funkcije nije napušten već se grade kuće i crkva unutar zidina zbog čega su sačuvane sve do 18. stoljeća.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kako doći:

Automobilom krenemo iz Kopra županijskom cestom do Bertoka. Na prvom kružnom toku skrenemo lijevo, a na sljedećem kružnom toku desno. Iz Bertoka nastavljamo put prema talijanskoj granici. Na velikom kružnom toku kod Dekana skrenemo lijevo u smjeru Dekana. Nastavljamo županijskom cestom kroz sela Dekani, Cepki i Rižana. Odmah nakon sela Rižane skrenemo desno prema Buzetu. Cestu pratimo kroz naselje Kortine i nastavljamo put uz raskrižje koje vodi lijevo za Hrastovlje, pa sve do sela Kubed.

Kralj Henrik IV. spominje Kubed u listini freisinškom biskupu 1067. godine i za razliku od ostalih utvrda-kaštela, njegove su zidine još uvijek krajem 18. stoljeća štitile kuće. Utvrda Kubed bila je važna u vojnom smislu i služila je kao zaleđe za ostale utvrde u blizini granice, pa je u utvrdi bila nastanjena seljačka vojna posada sve do kraja Uskočkog rata. 
Prvi podaci o kaštelu sežu u doba prvog austrijsko-mletačkog rata kad je u njemu bio nastanjen zapovjednik Civrano i njegovi plaćenici. U tom je ratu utvrda bila oštećena, a za obnovu se u drugoj polovici 15. stoljeća posebice zauzeo Anton Serena. Nakon tog su popravka kaštel kao važnu stratešku točku kontinuirano obnavljali. Zidine su bile dobro očuvane još dugo nakon završetka Uskočkog rata, a i do danas je sačuvan njihov velik dio s obrambenom kulom koja je prezidana u zvonik. U 17. stoljeću, nakon povlačenja vojske kada kaštel počinje gubiti prvotnu vojnu funkciju, iza zidina je sagrađena crkva, a seljani unutar njega počinju graditi svoje kuće, čiji je jedan zid bio oslonjen na postojeće zidine. Na taj se način kaštel sačuvao, što je rijetka sudbina mnogih utvrda.