Povratak

Utvrda Marija Luisa - Muzil

Za utvrdu Marija Luisa koja je tek nedavno otvorena javnosti, vezana je i iznimno intrigantna legenda, da je tvrđava podvodnim tunelom povezana s otočjem Brijuni.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Vojska Austro-Ugarske Monarhije za svoje je vladavine učinila Pulu i njezinu okolicu neprobojnim područjem, barem što se tiče napada s mora. Podignuvši obrambeni sustav s brojnim utvrdama, fortovima, bitnicama, među kojima se svakako svojom zanimljivošću ističe i utvrda Maria Luisa na Muzilu.
Poluotok Muzil ima izvrsnu geostratešku vrijednost budući da svojom pozicijom istovremeno nadzire cijeli pulski zaljev kao i zaljev Brankoras na jugu zbog čega je posljednjih 150 godina bio u vojni posjed. Fort Maria Luisa kružna je građevina, tek od 2007. godine otvorena za javnost te ju se smatra da je jedna od najvećih takvoga tipa. Za Muzil i Mariu Luisu vezana je i iznimno intrigantna legenda da je tvrđava povezana s otočjem Brijuni i to podvodnim tunelom. Budući da je tek nedavno dostupna za posjete, utvrdu i njezine tajne tek treba otkriti.