Povratak

Utvrda Punta Christo

Utvrda Punta Christo najveća je austro-ugarska fortifikacija te iako je bila dugo napuštena, danas se u njoj odvijaju brojni koncerti, izložbe i druge kulturne manifestacije.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

052 / 219 197 tz-pula@pu.t-com.hr http://www.pulainfo.hr/
Austro-Ugarska Monarhija došavši na vlast, odlučila je Pulu pretvoriti u ratnu mornaricu monarhije, što uz brojne novoizgrađene sadržaje kao što je arsenal, bolnica ili Hidrografski institut, značilo da moraju sagraditi i obrambeni sustav. Stoga je Pula dobila velebni fortifikacijski sustav koji je osim Pule uključivao i neka okolna mjesta poput Medulina ili Fažane. Na samom području grada Pule i njegove bliže okolice sagrađeno je od 1881. do 1918. godine 31 zdanje, što utvrda što bitnica i drugih nužnih građevina.
Utvrda Punta Christo sagrađena je u Štinjanu, na istoimenom poluotoku Kristo i najveća je austro-ugarska fortifikacija. Izgrađena krajem 19. stoljeća prostirala se na više od deset tisuća četvornih metara te je imala čak 270 prostorija. Utvrda je imala odličan geografski položaj s pogledom na ulaz u pulski zaljev i lukobran, a s druge strane mora na Muzil i Brijune. Oko je iskopan rov koji ju odjeljuje, dok je prolaz bio moguć samo kroz jedan od tri ulaza. Unutrašnja dvorišta u fortu Punta Christo omogućuju pristup podzemnim prostorijama građevine. Nakon Drugog svjetskog rata utvrda je napuštena. Nakon niza godina tijekom kojih je bila zanemarena, napuštena i zapuštena, očišćena je i danas se u utvrdi Punta Christo odražavaju koncerti, izložbe i druge kulturne manifestacije.