Povratak

Utvrda Verudela

Utvrda Verudela jedna je od najbolje očuvanih tvrđava i smatra se vrhuncem europskog fortifikacijskog graditeljstva 19. stoljeća.

Adresa:

Verudela bb

Pogledaj na mapi

Audio vodič:

+385 (0)52 381 402 infos@aquarium.hr www.aquarium.hr
Nakon preuzimanja Pule od strane habsburških vojnih stratega početkom 19. stoljeća, započinje transformacija grada. Osim što su Pulu povezali željeznicom s Bečem, a grad pretvorili u ratnu luku, započeli su i izgradnju fortifikacijskog sustava. Novi obrambeni sustav građen je od 1813. do 1918. godine, a od ukupno 56 obrambenih kompleksa i građevina, na području Pule nalazi ih se 31, od čega 17 utvrda, 8 topničkih bitnica, obrambena stražarnica, barutana i razna druga zdanja.
Utvrda Verudela jedna je od najbolje očuvanih tvrđava vanjskoga sustava obrane koja je Pulu trebala braniti od neprijatelja s mora. Fort Verudela smatra se vrhuncem europskog fortifikacijskog graditeljstva 19. stoljeća, a nastajala je od 1881. do 1886. godine. Izgrađena je tradicionalnom tehnikom s kamenim blokovima, dok su joj svodovi sagrađeni od opeke i armiranog betona, rov je izdubljen u živoj stijeni.
Pod vlašću Austro-Ugarske Monarhije bila je do 1918. godine kada je preuzima talijanska vojska te tada gubi svoj prepoznatljiv izgled, budući da su s utvrde odstranjeni svi metalni objekti, zajedno s impozantnim topovima. Nakon toga utvrdu koriste njemačke vojne snage, da bi nakon 1945. pripala Jugoslavenskoj narodnoj armiji koja je naposljetku daje u vlasništvo Puli. Stalno mijenjanje sadržaja u utvrdi Verudela posljednjih pedesetak godina, okončano je kada se u njoj smjestio Akvarij, a od 2008. godine upisana je u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.