Povratak

Utvrda Zanigrad

Zbog gubitka okolnih kaštela, do izražaja dolaze teško dostupna skloništa poput utvrde u Zanigradu. Iako je imao važnu vojnu i civilnu ulogu, danas je Zanigrad napušten.

Adresa:

Pogledaj na mapi

Audio vodič:


Kako doći:

Iz smjera Kopra vozimo se u smjeru Ljubljane. Kada na brzoj cesti ugledamo tablu Dekani, skrenemo desno i vozimo se županijskom cestom kroz sela Dekani, Cepki i Rižana. U Rižani skrenemo desno za Buzet i sve do Hrastovlja. Otuda krenemo dalje do sela Dol. Tu se preporuča da parkirate automobil i krenete pješke do Zanigrada, međutim, možete nastaviti i automobilom. Iz Dola do Zanigrada vodi makadamski put. 

Nakon mira u Wormsu 1521. godine te gubitka Mokova, Socerba, Novigrada na Krasu i Črnog Kala do izražaja su došla skrivena skloništa na teško dostupnim terenima. Među takve kaštele, koji su istovremeno bili i skladišta cjelokupne seoske pokretne imovine, ubrajaju se i oni u Zanigradu i Črnome Kalu. Utvrda u Zanigradu se, izgubivši vojno značenje, više ne spominje u izvještajima mletačkih revizora 16. stoljeća, što ne znači da ju seljani više nisu upotrebljavali. Selo Zanigrad, nekoć zapisano i pod imenom Villae Xuonigradi, smješteno je na južnom dijelu podgorskog Krasa, nedaleko od Zazida i Hrastovlja. Danas je Zanigrad u cijelosti napušten.