Povratak

Vojna bolnica u Puli

Vojna bolnica u Puli izgrađena 1861. godine za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije i primjer je historicističke gradnje s tlocrtom u obliku slova U.

Adresa:

Alda Negrija 9

Pogledaj na mapi

Vojna bolnica u Puli poznata i kao Mornarička bolnica izgrađena je 1861. godine za potrebe austro-ugarske ratne mornarice. Tadašnje službeno ime bolnice glasilo je K. u. k. Marinespital in Pola, a prvenstveno je bila namijenjena za skrb mornara, pripadnika kopnenih vojnih jedinica, regruta, ali i polaznika Mornaričke strojarske škole te drugih vojnih institucija. Radove je nadzirao tehnički kapetan Viktor Damaševski koji je ujedno i njezin projektant. Vojna bolnica imala oko 500 'formacijskih' kreveta koji su bili dostatni za medicinsku zaštitu 5 do 10 tisuća ljudi. 
Bolnica je tijekom turbulentne povijesti mijenjala imena kao što su se mijenjale vlasti, nakon Prvog svjetskog rata preuzela ju je talijanska Kraljevska mornarica i preimenovala u Ospedale Regio Marina, a nakon Drugog svjetskog rata preuređena je u Vojnu bolnicu za potrebe Jugoslavenske narodne armije, ali korištena je i za potrebe civilnoga stanovništva i vojnih umirovljenika. Iako se pomišljalo o njezinom ukidanju, sedamdesetih godina prošlog stoljeća bolnica je revitalizirana i modernizirana, 1981. godine ustanova dobiva lik suvremene bolnice.
Vojna bolnica u Puli primjer je historicističke gradnje nastale tijekom Austro-Ugarske Monarhije. Tlocrt joj je u obliku slova U čiji su završeci blago izbočeni. Izbočen je i središnji dio glavnog pročelja te je na taj način naglašena simetričnost same građevine. Glavni ulazni portal polukružnog je oblika, a glavna os dodatno je naglašena balkonom na prvom katu s triforom s polukružnim završetkom koja se nalazi i na drugom katu, dok su ostali otvori vanjskog pročelja bifore. Unutrašnje pročelje mnogo je jednostavnije, a prozori su jednostavnog pravokutnog oblika.