Povratak

Zgrada Filozofskog fakulteta u Puli

Zgrada Filozofskog fakulteta u Puli bogato je ukrašena florealnim motivima, a stilom pripada talijanskoj secesiji, poznatoj pod nazivom stile floreale ili stile Liberty.

Adresa:

Ulica I. Matetića Ronjgova 1

Pogledaj na mapi
+385 (0)52 377 500 dekanat@ffpu.hr www.ffpu.hr
Filozofski fakultet u Puli smjestio se u prekrasnu secesijsku zgradu podignutu početkom 20. stoljeća, a prvotno namijenjenoj Pokrajinskom ženskom liceju na talijanskom jeziku. Između dva rata u njoj se nalazila srednja škola Giosuè Carducci, dok od 1961. godine ondje je Pedagoška akademija. Početkom 21. stoljeća prerasta u Sveučilište Juraj Dobrila.
Zgrada je bogato ukrašena florealnim motivima, grbovima istarskih gradova kao i alegorijama, a stilom kojim je ukrašena pripada talijanskoj secesiji, poznatoj pod nazivom stile floreale ili stile Liberty. 
Trokatna građevina sastoji se od središnjeg dijela i dvaju bočnih krila, čiji je središnji dio, kao i završeci krila, naglašen istakom. Glavno pročelje ukrašeno je reljefnom trakom s floralnim motivima koja se nalazi odmah ispod krova, a također je ukrašen prostor između pravokutnih prozora na drugom katu. Prizemlje je dodatno naglašeno rustikalnom obradom zida, a iznad glavnog ulaza nalazi se balkon s isklesanom kamenom ogradom.